En son yorumlar

Yorum yok

Blog arama

Kahve Çekirdeklerini Tanımak: Kaliteli ve Kalitesiz Kahve

Kahve Çekirdeklerini Tanımak: Kaliteli ve Kalitesiz Kahve

Kahve profesyonelleri dünya kahvelerini dolayısıyla kahve çekirdeklerini üç ana kategoriye ayırırlar. Bu kategoriler; yüksek rakım kahveleri (high-grown milds), yanlışlıkla bir ülke ismiyle özdeşleşmiş olan Brezilya kahvesi (Brazils) ve Robusta kahveleridir.

Yüksek rakım kahveleri –kahve çekirdekleri- ile Brezilya botanik manada aynı tür olan Coffea Arabica türüne mensupturlar. Yaygın olarak Arabica adıyla satılan bu kahveler halen Etiyopya’da yabani ortamda büyürken; ilk ticari yetiştiriciliği Arap Yarımadasının güney ucunda yer alan Yemen bölgesinde yapılmıştır. Arabica kahve çekirdekleri, Arap Yarımadasının bu bölgesinden dünyanın geri kalanına şaraplık üzümlerin Avrupa’dan dünyaya yayıldığı gibi yayılmıştır.

Arabica kahve çekirdeğini ve bu türün bir alt kümesinde yer alan Brezilya kahvesini diğer türden ayıran iki temel husus vardır. Bunlardan birincisi, Arabica kahve çekirdeklerinin dona maruz kalmayan, iyi yağış alan ve çok da sıcak olamayan yüksek rakımlı bölgelerde yetişmesidir. Tipik bir Arabica kahve ağacı genellikle bahsedilen iklim özelliklerini taşıyan bölgelerin 1200 ve 1800 metre rakımlı tepelerinde yetiştirilir. İkinci olarak ise, Arabica kahve çekirdekleri sadece olgunlaştığında toplanırlar ve çok nazik bir yapıda oldukları için özenle işlenmeleri gerekir.

Coffea Arabica türünün alt kümesinde yer alan Brezilya kahvesinin yanlışlıkla bu ülkenin ismiyle özdeşleşmiş olduğunu daha önce zikretmiştik. Zira Brezilya, yüksek rakımlı bölgelerinde en nitelikli kahve çekirdeklerinin de yetiştirilebildiği bir ülkedir. Ancak ticari bir terim olan Brezilya kahvesi, daha alt kalitede olan, daha düşük rakımlarda yetiştirilen ve kitlesel üretim yöntemleriyle daha özensiz bir şekilde harmanlanan ve işlenen kahveleri ifade eder. Bu tür ülkemizde de Türk kahvesine girdi olarak sıklıkla kullanılan bir kahve çekirdeği türüdür. Ağırlıklı olarak Brezilya’da yetiştiriciliği yapılan bu kahvenin Doğu Afrika ve Pasifik bölgesinde de yetiştirildiği görülmektedir. Brezilya kahvesi en kötü ihtimalle fermente olmuş, sert ve ekşi bir tada sahipken; iyi ihtimalle düz ve nötr bir tada sahiptir. Süpermarket raflarında yer alan birçok ticari marka ağırlıklı olarak Brezilya kahve çekirdekleri ile az miktarda yüksek rakım Arabica kahve çekirdeklerinin harmanlanması suretiyle tüketicilere sunulur.

Afrika kıtasında yabani ortamda yetişen birçok türden biri olan Robusta (Coffea Canephora Var), ise sunduğu birtakım avantajlar nedeniyle ticari manada ön plana çıkmış bir kahve çekirdeğidir. Bu avantajlar; Arabica türüne kıyasla Robusta’nın daha düşük rakımlarda yetiştirilebilmesi, hastalıklara karşı daha dayanıklı olması, yetiştirilmesi ve harmanlanması sürecinde daha az özen gerektirmesidir. Dünya kahve piyasasında nispi olarak daha düşük fiyatlarla satışa sunulan Robusta kahve çekirdekleri, Arabica ve Brezilya kahveleri ile karşılaştırıldığında tat ve aromadan yoksundur. Robusta kahvesi arabica kahvesine nazaran %30-%40 daha fazla kafein içerir ve market raflarında yer alan granül kahvelerin temel girdisidir.

Yayınlanan 2016-07-25 Kahve Kültürü 0 570

Bir yorum bırakCevap bırak

Yorum yazmak için Giriş Yapmalısınız.

QR kodu

Son görüntülenen

Herhangi bir ürün yok